Sunday, April 17, 2011

SHAre wiTH u ALL..abOUT sTRESS..=)
Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia(WHO) menunjukkan sebanyak 14% kematian remaja berusia 15 hingga 24 tahun si seluruh dunia adlh disebabkan oleh keganasan seperti amuk dan kecurian yg bley mendorong kepada bunuh, buli dan sebagainya.
jelas sekali bahawa kita tidak bley mengambil ringan masalah mental dan harus berusaha mengatasi masalah ini dengan sebaiknya.langkah terbaik adalah dengan mengambil langkah pencegahan. apabila berada dlm keadaan tertekan, kta harus mengambil langkah berjaga2 agar tidak menjadi melarat.

some of the precautions steps...

1. kenal pasti punca stress. antaranya kerana fenomena kehilangan, perubahan tanggungjawab, maslah perhubungan antara manusia dan konflik(seperti kekasih n memilih antara ibu or bapa)

2.berusaha tingkatkan ketahanan fizikal dgn senaman, pemakanan seimbang, hindari rokok dan dadah kerana ramai yg tidak sedar kehidupan tidak seimbang turut menyebabkan mental terjejas.

3. we're not superman or superwoman. krgkan permintaan yg keterlaluan. berikan keutamaan kepada perkara yg utama kerana apabila gagal mencapainya kta akan tertekan.

4. bersedia dengan segala kemungkinan. apabila kta tidak bersedia kita tidak dapat menerima hakikat dan akan terus berada dalam situasi tekanan.

5. think positive and clean ur mind. lebih bnyak kta berfikiran positif kita akn berasa lebih tenang dan yakinseperti "gagal sekali tidak bermakna gagal selamanya"

6. munajat dan sentiasa berdoa.sebagai muslim itulah perkara yg pling utma dan tempat pergantungan kita dalah Allah. yakinlah setiap masalah ada penyelesaian dan penawarnya dan setiap masalah ada hikmah disebaliknya.
Allah berfirman ,surah Al-Mukmin,60.  "dan mintalah, maka akan Aku kabulkan"
namun jika tidak dikabulkan pasti ada hikmah disebaliknya kerana
 Allah berfirman surah Asyyura,27. " dan jika Allah melapangkan rezeki kepada para hamba-Nya, tentu mereka akan melampaui batas di atas muka bumi tetapi Allah menurunkan apa yang dikehendaki-Nya dengan ukuran. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui dan Maha Melihat hamba-Nya"

ini untuk tontonan umum..senyum mampu mengurangkan stress...=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...